Vellykket Til Start

Skrevet av June Reyes,  20.11.2017
Artikkelbilde

Åringene i banen lørdag

Sist helg var det Til Start samling her på Harstad Travpark. Til Start er et prosjekt initiert av Det Norske Travselskap som tilrettelegges og gjennomføres lokalt gjennom det regionale travforbund. Opprinnelig var det beregnet på de 1-årige og de 2-årige hestene men etter hvert er det også gitt anledning for de eldre hestene som ikke har startet enda å være med. Siden oppstarten med hester født 2010 har godt over 1000 hest deltatt. Foruten råd og veiledning til hesteeierne/trenerne er målet å få flere hester til start, øke startprosenten, mindre skader, bedre inntjening og ikke minst rekruttere flere nye hesteeiere. Gjennom samlingen får deltakerne blant annet treningsveiledning, råd fra hovslager og rapport fra veterinær.

2 - 4 åringer i banen.

Det var mange hester meldt til helgens samling og vi valgte dermed å avvikle den over to dager. Lørdag 18. november hadde vi de yngste hestene med samt noen av de litt eldre. Feltet av åringer som jogget rundt baneovalen var et herlig syn! Flotte unghester! Både åringene og de øvrige unghestene som var med. Det var tydelig at her har eierne lagt ned bra jobb med sine unghester som fremstod som tillitsfulle og veloppdratte.

Lørdag kveld var det åpent møte i Kroa med foredrag av Gunnar Gjerstad. I overkant av 60 personer hadde møtt frem! Det var en lydhør forsamling som fikk mange gode råd og tips om grunntrening av hest og trening av unghest.

Søndag var det klart for de litt eldre som ikke har vært til start enda samt et par hester som har gjort noen få starter i sin karriere. Det blir spennende å se om noen av disse hestene faktisk ikke er ustartet lengre når vi kommer til neste samling men har deltatt i sine første løp. Det tror nemlig vi..

Det sosiale rundt samlingene er meget viktig og samlinger som dette bidrar også til å skape miljø. Man møter likesinnede hesteeiere og fagpersonell som treningsveileder, hovslager og veterinær. Her kan man også komme som nybegynner og få hjelp og veiledning til å komme i gang. Sosial trening er viktig både for hestene og for eierne. Hestene kjører samlet i banen. Eierne kjører selv eller de kan få andre til å kjøre mens de selv står på siden og betrakter sin hest. I pausene gikk praten livlig rundt bordet. Eiere/trenere kommer sammen og her ligger det haugevis av erfaring en kan dele med hverandre og ikke minst få den ekstra motivasjonen til å fortsette treningsarbeidet videre.

Vi retter stor takk til alle som gjorde dette til en hyggelig og lærerik helg! Kjøkkenhjelper, kakebakere, vaffelsteikere, sekretærer og øvrige medhjelpere. Dere er gull verdt for at et slikt arrangement skal bli vellykket! Takk til alle dere fantastiske mennesker, med og uten hest som har deltatt i helgen! Takk til treningsveileder Gunnar Gjerstad, hovslager Ernst-Petter Knutsen og veterinær Børre Ertzaas!

Til slutt sender vi en hilsen til Kjell Nymo som hadde tatt turen helt fra Lakselv (790 km en vei!) for å delta med hesten sin på denne samlingen. Fantastisk!