Kverke påvist i vår region

Det er påvist kverke hos en besetning med hester i Lofoten.

Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten. Sykdommen smitter ved direkte kontakt mellom hester og kan overføres via utstyr og mennesker. Typiske symptomer er hovne lymfeknuter i hode- og halsregionen, utflod fra nesen, hoste og feber. Kverke er ikke farlig for mennesker.

Vi oppfordrer hesteeiere i området om å være på vakt mot symptomer.
Dersom en hest viser tegn på sykdom; herunder hosting, snørring, feber over 38,5 grader, hevelse i kjevegrenslymfeknutene, slapphet eller andre avvikende symptomer så skal Mattilsynet kontaktes.  

Les mer om Kverke her: Kverke - Veterinærinstituttet

Gode råd om smittevern for hester: Smittevern | Mattilsynet

Oppdatert 11.04.2025
Mattilsynet jobber med smittesporing og flere staller er båndlagt for å hindre at smitten sprer seg. Det vil si at all trafikk av hester og utstyr inn og ut av hesteholdet stanses. Per nå er det ikke påvist smitte i flere hestehold.  

Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten. Sykdommen smitter ved direkte kontakt mellom hester og kan overføres via utstyr og mennesker. Kverke kan ikke smitte til mennesker.  

Mattilsynet oppfordrer hesteeiere i området om å være årvåkne for symptomer på kverke. Typiske symptomer er hovne lymfeknuter i hode- og halsregionen, utflod fra nesen, hoste og feber. Vanligvis viser dyrene symptomer på sykdommen mellom 4 og 8 døgn etter at de har blitt smittet. Symptomene kommer plutselig i form av snørr fra nesen, hoste, feber og nedsatt matlyst. Seinere utvikles det verkebyller i lymfeknutene, oftest i hals og hode. Bakterien er følsom for antibiotika og behandlingen er effektiv for de fleste hester. 

Dersom en hest viser symptomer på kverke, skal Mattilsynet kontaktes så fort som mulig på telefon 22 40 00 00. Meld også fra ved tidlige og milde symptomer på sykdommen.   

Den viktigste årsaken til spredningen av kverke er flytting av hester.

Mattilsynet oppfordrer derfor hesteeiere i Nordland og Troms om å være ekstra årvåkne og følge Anbefalinger om smittevern for hester | Mattilsynet.   

Her finner du annen informasjon om symptombilde og smittespredning: Kverke | Mattilsynet  

Les mer om Kverke her: Kverke - Veterinærinstituttet